Resultaten laden ...

Makelaarsvereniging sleept Funda voor de rechter

10 okt 2012 - door Bedrijfspand.com

Makelaarsvereniging VBO Makelaar heeft Funda voor de rechter gedaagd. Funda, dat deels in handen is van makelaarsvereniging NVM, zou zijn eigen koopwoningen voorrang geven en zich daarmee schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.

Volgens VBO Makelaar is de inzet van de rechtszaak een 'gelijke en transparante toegang tot de huizensite Funda.nl onder redelijke voorwaarden'. VBO stelt dat onder andere uit onderzoek van de NMa en een rapport van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek blijkt dat het woningaanbod van makelaars die niet lid zijn van de NVM structureel lager in de zoekresultaten worden getoond. Daarmee zouden volgens VBO Makelaar zowel verkopers als kopers benadeeld worden, omdat de huizensite primair zou dienen voor de belangen van NVM-makelaars.

Funda is met een marktaandeel van 60 procent de grootste huizenaanbodsite van Nederland. Op de website van Funda waren tot 2007 uitsluitend koophuizen van NVM-makelaars te zien, maar de laatste jaren zijn er ook te koop staande huizen van niet-NVM-makelaars te vinden. Deze data wordt via zogenaamde spiders verzameld.

In een persbericht over de dagvaarding van Funda door VBO Makelaar verwijst de makelaarsvereniging naar het onderzoek van de Europese Commissie naar de machtspositie van Google. De zoekgigant lijkt inmiddels concessies te willen doen aan de Europese toezichthouders. Volgens VBO Makelaar heeft Funda ondanks aanbevelingen van toezichthouder NMa, die stelde dat Funda alle partijen gelijk moet behandelen, echter nog geen aanstalten gemaakt om concurrerende makelaars hoger in de zoekresultaten te laten opduiken. VBO zou zich daarom zich gedwongen voelen naar de rechter te stappen.

De NVM laat in een reactie aan de NOS weten dat VBO Makelaar eerder akkoord is gegaan met de wijze waarop het huizenaanbod van VBO-leden wordt getoond. Daarnaast stelt de huizenaanbodsite dat het logisch is dat koopwoningen van NVM-leden voorrang krijgen in de zoekresultaten.

Bron: www.tweakers.net, Dimitri Reijerman

Terug naar blog overzicht