Resultaten laden ...

Sterkte daling vraag kantoorruimte 2009

21 jan 2010 - door Bedrijfspand.com

De neergaande trend op de Nederlandse kantorenmarkt blijft zich voortzetten. De geringe vraag en het stijgende aanbod van kantoorruimte, dragen bij aan deze trend. Het aanbod in Nederland is gemiddeld met 19% gestegen. Deze gegevens komen voort uit het jaarrapport van Dynamis Makelaars. In grote Nederlandse steden valt de aanbod stijging met 13% nog mee.

Makelaars en andere aanbieders van zakelijk vastgoed moeten inspelen op deze veranderende marktomstandigheden om te kunnen overleven.

Ook Bedrijfspand.com merkt dat er meer behoefte is aan een gratis vastgoedportal waar geadverteerd kan worden met Bedrijfsonroerend goed. ‘Wij zien een duidelijke stijging aan de aanbod zijde’ aldus Mart-Jan Krabben, marketingmanager Bedrijfspand.com. ‘Bedrijfspanden staan langer te koop of te huur dan voor de crisis’. ‘Aanbieders van zakelijk vastgoed die niet inspelen op deze markt-veranderingen gaan het moeilijk krijgen’ Cijfers bevestigen deze uitspraken. In 2009 is er ruimt 30% minder bedrijfsonroerend verkocht of verhuurd en regelmatig gaan er aanbieders failliet. ‘De macht is duidelijk verschoven van aanbieder richting zoeker’. Locatie en staat van het pand bepalen voor een groot deel de courantheid van een bedrijfspand.

In de toekomst wordt ook duurzaamheid van een object belangrijker. Oude bedrijfspanden met een matige tot slechte energie labels zullen onverkoopbaar blijven.

Lees ook verder op Telegraaf over leegstanden Copyright © Bedrijfspand.com zakelijk vastgoednieuws

Terug naar blog overzicht