Resultaten laden ...

Zakelijke vastgoedmarkt in 2009 op niveau 2002

24 dec 2009 - door Bedrijfspand.com

Ondanks dat de Nederlandse economie tekenen van herstel begint te vertonen, profiteert de vastgoedmarkt daar nog niet van. De Nederlandse vastgoedmarkt zit op een zelfde niveau als in 2002. De kantorenmarkt heeft ten opzichte van 2008 te maken met een daling van ongeveer 39%. In 2009 waren er weinig grootschalige transacties.

Eigenaren van bedrijfsruimte/ kantoorruimte krimpen in en besluiten langer op de huidige locatie te blijven ondernemen. Herindeling van huidige bedrijfspanden blijkt hierbij erg populair. Bedrijfsruimte wordt op deze manier efficiënter ingedeeld en hierdoor zijn er meer vierkante meters beschikbaar. Bedrijven die wel verhuizen doen dit tegen vergelijkbare (huur) tarieven.

Het is onduidelijk wat 2010 gaat brengen voor de zakelijke vastgoedmarkt en de Nederlandse economie in het algemeen. Feit is wel dat het aanbod van bedrijfsonroerendgoed blijft groeien, terwijl de vraag niet evenredig toeneemt. Dit heeft negatieve gevolgen voor minder courante bedrijfspanden. Deze bedrijfspanden zullen steeds minder aantrekkelijk worden en zullen langer te koop of te huur blijven staan.

Copyright © Bedrijfspand.com zakelijk vastgoednieuws.

Terug naar blog overzicht