Resultaten laden ...

Belangrijkste verschillen tussen kopen van een huis en bedrijfspand

27 jul 2023 - door Bedrijfspand.com

Het kopen van een huis en een bedrijfspand zijn allebei grote investeringen die je niet zomaar doet. Beide aankopen lijken wellicht veel op elkaar, maar zijn toch erg verschillend. Of je nu een woning koopt voor persoonlijk gebruik of een bedrijfspand voor zakelijke doelen, het is van groot belang om de verschillen goed te begrijpen. Wij noemen je graag de drie grootste verschillen tussen het kopen van een huis en een bedrijfspand, zodat je goed weet op welke zaken je goed moet letten.

Verzekering en aansprakelijkheid

Een van de belangrijkste verschillen tussen het kopen van een huis en een bedrijfspand heeft betrekking op de vereiste verzekeringen. Bij het kopen van een huis is een woonverzekering, zoals een opstalverzekering, vaak verplicht. Een huis verzekeren beschermt je tegen schade aan de woning, zoals bij brand, storm of inbraak, en wordt vaak als eis gesteld door de partij bij wie je de hypotheek afneemt. Daarnaast kan het verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, hoewel dit niet verplicht is. Deze verzekering beschermt je tegen claims als iemand gewond raakt op jouw eigendom. Tegenwoordig kun je eenvoudig online een opstalverzekering vergelijken.

Bij de aankoop van een bedrijfspand is eenzelfde soort opstalverzekering vereist om het pand en de eigendommen te beschermen. Daarnaast is het echter ook belangrijk om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering beschermt het bedrijf tegen aansprakelijkheidsclaims die ontstaan door bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als er schade aan eigendommen van anderen wordt veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten. De zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dan ook erg belangrijk omdat er altijd iets kan gebeuren waarbij iets of iemand schade oploopt.

Financiering van de woning of het bedrijfspand

Het regelen van de financiering voor een huis en een bedrijfspand verschilt aanzienlijk. Bij het kopen van een huis zijn er verschillende type hypotheken beschikbaar voor particuliere kopers. Op basis van je persoonlijke situatie zoals leeftijd, inkomen en vermogen wordt een manier gekozen die het beste bij iemand past. Hypotheken voor woningen hebben vaak gunstige rentetarieven en voorwaarden, omdat woningen als een veilige investeringen worden gezien.

Voor de financiering van een bedrijfspand zijn de leningsvoorwaarden en rentetarieven meestal strenger dan die van een woninghypotheek. Er wordt gekeken naar de risico’s, en die zijn bij een bedrijfspand groter dan bij een woonhuis. Geldschieters, zoals de bank waar je een hypotheek neemt, zijn vaak voorzichtiger bij het toezeggen van leningen aan bedrijven. De kredietwaardigheid en financiële gezondheid van het bedrijf zijn dan ook erg belangrijk. Een financieel gezond bedrijf met een mooie toekomst en weinig geldproblemen zal dan ook makkelijker een lening kunnen krijgen dan een startende onderneming.

Advies

Laat je vooral goed adviseren als het gaat om de aankoop van een bedrijfspand. Er zijn verschillende zaken waar je goed op moet letten, en het is vaak beter om dit te bespreken met een expert wanneer je het gevoel hebt dat je hier hulp bij nodig hebt. De manier van financieren, de verzekeringen die er voor nodig zijn en de stappen die je moet zetten zijn namelijk van groot belang om achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Veel succes bij de aankoop van jouw volgende bedrijfspand!

Terug naar blog overzicht