Resultaten laden ...

Het belang van energiezuinige bedrijfspanden in 2024 en daarna

20 okt 2023 - door Bedrijfspand.com

In de hedendaagse vastgoedmarkt is er een toenemende nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Bedrijfseigenaren en huurders zoeken actief naar panden die niet alleen functioneel en esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook energiezuinig. Het is niet alleen een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid; het heeft ook directe economische implicaties.

Energielabels: Wat en Waarom?

Een energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw. Het laat zien hoe het gebouw presteert op gebieden als verwarming, koeling, ventilatie en isolatie. Vooral bij de verkoop, verhuur of oplevering van panden in de woning- en utiliteitsbouw (zoals kantoren en overheidsgebouwen) is een energielabel verplicht. Hieronder vallen dus ook diverse bedrijfspanden.

Verstrekkende gevolgen voor bedrijfspanden

Sinds 1 januari 2023 is de regelgeving omtrent energielabels verder aangescherpt. Kantoren groter dan 100 m2 moeten nu beschikken over minimaal energielabel C. De gevolgen van het niet naleven van deze regel zijn significant: het pand mag niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit benadrukt hoe serieus de overheid de energietransitie neemt en wat de directe implicaties kunnen zijn voor eigenaren van bedrijfspanden.

Strategieën voor een beter energielabel

De transitie naar duurzame en energiezuinige bedrijfspanden is niet alleen een kwestie van regelgeving, maar ook van verantwoordelijk ondernemen. Er zijn talloze energiebesparende maatregelen die vastgoedeigenaren kunnen overwegen om het energielabel van hun pand te verbeteren. Hier volgen enkele van de meest effectieve strategieën:

Zonne-energiesystemen

Zonnepanelen zijn een directe manier om het energieverbruik van een pand te verminderen. Niet alleen verminderen ze de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen, maar ze kunnen ook financiële besparingen opleveren door teruglevering aan het net.

LED-verlichting

Het vervangen van conventionele gloeilampen en TL-verlichting door LED-verlichting kan een aanzienlijke vermindering in energieverbruik realiseren. LED-lampen verbruiken tot wel 80% minder energie en hebben een langere levensduur, waardoor ze zowel kosten- als energie-efficiënt zijn.

Warmtepompen en moderne verwarmingssystemen

Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Ze gebruiken natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond om warmte te genereren, waardoor ze aanzienlijk efficiënter zijn. Ook het regelmatig onderhouden of vervangen van verouderde verwarmingssystemen kan bijdragen aan een betere energieprestatie.

Isolatie

Goede isolatie is cruciaal voor energiebehoud. Door het pand goed te isoleren - denk aan dak-, vloer-, muur- en gevelisolatie - blijft de warmte beter binnen in de winter en buiten in de zomer. Dit resulteert in minder energieverbruik voor verwarming en koeling.

Kunststof kozijnen

Een van de manieren waarop bedrijfspand-eigenaren hun energiezuinigheid kunnen verhogen en dus een beter energielabel kunnen behalen, is door te investeren in kunststof kozijnen. Deze kozijnen staan bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen. In vergelijking met traditionele houten of aluminium kozijnen, bieden kunststof kozijnen superieure thermische isolatie, wat resulteert in minder warmteverlies en dus lagere energiekosten.

Buiten de energievoordelen zijn kunststof kozijnen ook onderhoudsarm, duurzaam en vaak voordeliger op de lange termijn. Voor vastgoedeigenaren die hun bedrijfspanden willen moderniseren en tegelijkertijd de energie-efficiëntie willen verbeteren, vormen kunststof kozijnen een aantrekkelijke optie.

Dubbel of drievoudig glas

In combinatie met kunststof kozijnen kan het installeren van dubbel of zelfs drievoudig glas de thermische efficiëntie van een pand aanzienlijk verbeteren. Hierdoor wordt het verlies van warmte via ramen drastisch verminderd.

Toekomstperspectief

De focus op energiezuinigheid in de vastgoedsector zal alleen maar toenemen. De verwachting is dat de normen voor energielabels in de toekomst nog verder aangescherpt zullen worden. Het is dus cruciaal voor eigenaren van bedrijfspanden om proactief te zijn, niet alleen om te voldoen aan de huidige regelgeving, maar ook om voorbereid te zijn op toekomstige eisen.

Bovendien kan een energiezuinig pand ook een verkoop- of verhuurvoordeel bieden. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en zoeken naar panden die hun duurzaamheidsdoelen weerspiegelen.

Of het nu gaat om de verplichting om aan energielabelnormen te voldoen of om de wens om te investeren in de toekomstige waarde van een pand, energiezuinigheid is een centraal thema in de huidige vastgoedwereld. Door nu strategische investeringen te doen positioneren vastgoedeigenaren zichzelf voor succes op de lange termijn.

Terug naar blog overzicht