Resultaten laden ...

Innovatieve strategieën voor het herpositioneren of herbestemmen van kantoorpanden

01 mei 2023 - door Bedrijfspand.com

Inzichten uit een rapport van Cushman & Wakefield

Door het voortdurende hybride werken is het duidelijk dat de kantorensector zich moet aanpassen. Kantoreneigenaren staan voor grote uitdagingen door een combinatie van factoren, zoals de vlucht naar kwaliteit, stijgende rentetarieven en een zwakke vraag. Een recent rapport van vastgoedmakelaardij Cushman & Wakefield (C&W) biedt enkele concepten en strategieën om te overwegen bij het herpositioneren of herbestemmen van kantoorpanden.

  1. Bepaal de soort veroudering van het pand

Voordat je een strategie kiest, moet je bepalen of het pand te maken heeft met concurrentieveroudering of structurele veroudering. Concurrentieveroudering betekent dat het pand kan worden herpositioneerd om aantrekkelijker te worden voor huurders, terwijl structurele veroudering suggereert dat het pand niet langer geschikt is als hedendaags kantoor en moet worden herbestemd.

  1. Herpositioneringsstrategieën

Als een pand geschikt is voor herpositionering, kunnen verbeteringen worden aangebracht aan gemeenschappelijke ruimtes, zoals lobby's of parkeergelegenheden, of aan bouwsystemen, zoals klimaatinstallaties of liften. Werk samen met projectmanagementprofessionals om de kosten van verbeteringen te bepalen en te evalueren of deze financieel haalbaar zijn.

  1. Herbestemmingsmogelijkheden

Wanneer een pand niet geschikt is voor herpositionering, kan het worden geëvalueerd voor herbestemming. Dit kan betekenen dat (een deel van) het pand wordt omgezet naar een andere functie, zoals woningen, life sciences of medische kantoren. Hoewel dergelijke conversies vaak complex en kostbaar zijn, kunnen ze in specifieke gevallen haalbaar zijn.

  1. Kantoor-naar-woning-conversies

Het omzetten van een kantoor naar woningen is een veelbesproken scenario vanwege het aanhoudende tekort aan woningen. Hoewel dergelijke conversies uitdagingen met zich meebrengen, zoals het verlies van bruikbare vierkante meters en architecturale beperkingen, kunnen ze haalbaar zijn als de aankoopprijs van het pand en de conversiekosten geschikt zijn.

  1. Kantoor-naar-life-sciences-conversies

Een kantoor-naar-life-sciences-conversie is complexer dan een kantoor-naar-woning-conversie, maar blijft aantrekkelijk gezien de lage leegstand en hoge huurgroei in deze sector. Belangrijke overwegingen zijn onder meer het type life sciences-gebruikers, transportinfrastructuur en lokale talentpool, evenals fysieke kenmerken van het pand, zoals zonering, gebouwlay-out en technische vereisten.

  1. Aanvullende conversiemogelijkheden

Naast de bovengenoemde conversies bespreekt het rapport andere herbestemmingsopties, zoals medische kantoorruimtes, gemengd gebruik en zelfs de transformatie van kantoren naar industriële ruimtes. Gemengd gebruik conversies kunnen aantrekkelijker zijn voor eigenaren, omdat ze zowel de inkomstenstromen diversifiëren als potentiële besparingen op renovatiekosten bieden. 

Hoewel kantoor-naar-industriële conversies moeilijk voor te stellen zijn, biedt het rapport ten minste één voorbeeld: een voormalig bankkantoor, dat werd omgezet in een distributiehub voor Amazon.

De grote diversiteit aan herpositionerings- en herbestemmingsstrategieën in het rapport suggereert dat elk verouderd kantoorpand zijn eigen uitdagingen heeft, maar ook een schat aan potentieel biedt. Uiteindelijk gaat het erom de juiste strategie voor elk specifiek pand en de lokale markt te vinden. Zoals Richard Jantz, executive managing director bij C&W, het verwoordde: "Waar is de behoefte? En speel in op die behoefte."

Terug naar blog overzicht