Resultaten laden ...

De nieuwe winkelstraat: dit gaat er veranderen

07 mrt 2022 - door Bedrijfspand.com

De Nederlandse winkelstraten zijn meer dan ooit in ontwikkeling. Enkele jaren terug verscheen het rapport "Werk aan de winkel" (2019), opgesteld door de vastgoedadviseur CBRE, waarin te lezen is welke veranderingen er op dit moment allemaal gaande zijn in winkelland. Dat er een hoop gaat veranderen, maakt dit rapport wel duidelijk. Maar wat zijn de belangrijkste huidige trends? Welke kant gaat het op met de Nederlandse winkelstraat? Lopen winkelstraten leeg en komt er daardoor straks meer winkelruimte te huur? En is het slim om als winkelier te investeren in je pand of kun je beter inzetten op online verkoop? In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rijtje.

Toerisme, diensten en e-commerce: welke kant gaat het op?

Een van de opvallendste ontwikkelingen die de Nederlandse winkelstraten direct raakt, is het feit dat toerisme en dienstverlening in de economie een steeds belangrijker rol spelen. Ook e-commerce, waarbij klanten hun producten of diensten online bestellen en laten afleveren, blijft een grote rol spelen in onze economie, aldus het zojuist genoemde rapport. Vastgoedbeheerders en economen verwachten echter wel dat er een rem komt op de groei van e-commerce, omdat veel webshops en online leveranciers verlies maken op de afhandelings- en leverkosten van hun producten en diensten. Kopen en verkopen via internet is nog steeds de toekomst, maar de winkelstraat zal blijven bestaan. In welke vorm en hoe? Dat is natuurlijk de vraag. Duidelijk is wel dat er meer leegstand is ontstaan in de afgelopen jaren. Tussen 2018 en 2022 is de leegstand in Nederlandse winkelcentra met ongeveer 20 procent toegenomen, mede door de coronacrisis, en is er dus aanzienlijk meer winkelruimte te huur. Maar dat betekent gelukkig niet dat er geen hoop is voor het Nederlands MKB. Want de extra winkelruimte die te huur is in de gemiddelde Nederlandse winkelstraat wordt creatief benut. Zo investeren vastgoedhandelaren in de vrijkomende winkelruimte en zetten deze om in woonruimte of in kantoorruimte. Leegstaande winkelpanden in een winkelstraat worden zo anders benut, zonder dat de Nederlandse binnensteden veranderen in 'spooksteden'. Prettig is daarbij dat de tophuren in grote steden de laatste jaren met soms wel 50 procent zijn gezakt. Er is dus steeds vaker voordelige kantoorruimte, woonruimte of winkelruimte te huur in de Nederlandse winkelstraat.

Winkelruimte te huur in een winkelstraat? Creatief investeren is de trend

Een trend die de komende jaren in de Nederlandse winkelstraat te zien zal zijn, is dat de variatie aan winkels zal gaan toenemen. De toenemende leegstand in bepaalde regio's in Nederland (met name in de noordelijke provincies, in Zeeland en in Oost-Nederland) leidt tot een creatievere vorm van investeren in dit soort panden. Zo neemt het aantal kringloopwinkels toe, kopen slimme investeerders panden op om bijvoorbeeld een kunstatelier in te plaatsen en neemt ook de variatie aan dienstverlening toe. In het gemiddelde straatbeeld van Nederlandse stadscentra en in dorpen zien we meer kappers, meer eetgelegenheden, beautysalons en soortgelijke aanbieders van diensten zich vestigen. Opvallend is dat vrijetijdswinkels, elektronicashops en kledingwinkels het moeilijk hebben en steeds meer onder druk komen te staan. Het feit dat veel consumenten hun sportkleding, apparatuur of een nieuwe winterjas voordelig online kopen, draagt flink aan deze ontwikkeling bij.

Terug naar blog overzicht