Resultaten laden ...

Is het nu een goede tijd om een restaurant te openen?

12 mei 2021 - door Bedrijfspand.com

We weten als geen ander hoe groot de invloed van de heersende corona pandemie op ondernemers is. De horeca heeft het zwaar en moet al maanden achtereen de deuren sluiten. En ondanks dat er horecavastgoed hierdoor met leegstand kampt, zijn er ook dappere starters die wel de sprong in het diepe durven te wagen door juist nu hun horecaonderneming op te starten. Is het nu wel een goede tijd om te investeren in horecavastgoed en een restaurant te openen? Of is het juist beter hier nog even mee te wachten tot de pandemie op zijn retour is?

Voordelen voor starters in de horeca

Natuurlijk leest u allerlei negatieve verhalen van de zijde van horecaondernemers. En dat is niet zo vreemd; restaurants en cafés zijn immers al twee keer slachtoffer van een ingrijpende lockdown geweest. Maandenlang zijn deuren gesloten en moeten de ondernemers het doen met steun van de overheid die met regelmaat niet in de buurt van kostendekkend komt.

Toch levert de huidige situatie ook voordelen. In de eerste plaats zijn er starters die nu instappen met het idee dat het niet slechter kan worden dan het nu is. Met andere woorden: vanaf hier komt er alleen nog maar een stijgende lijn. Daarnaast biedt deze crisis ondernemers de mogelijkheid tot omdenken en daarmee een andere manier van ondernemen. Wellicht ontstaan hierdoor ideeën die zoveel opleveren dat ze ook bij volledige openstelling uitgevoerd kunnen blijven worden. Dit wordt gestaafd door cijfers van de Kamer van Koophandel, die laten zien dat het aantal horecazaken in de maanden maart tot en met september van 2020 juist is toegenomen.

Aandachtspunten

Het ondernemerschap gaat altijd gepaard met risico's, dat is geen geheim. Het is belangrijker dan ooit om een goed plan te hebben. Hoe gaat u uw klanten bereiken en bedienen zolang u uw deuren niet mag openen. En op welk vlak zorgt u dat u met kop en schouders boven uw concurrenten uitsteekt? Zorg ook voor voldoende middelen nu de kans groot is dat u met een nieuwe onderneming geen recht heeft op coronasteun vanuit de overheid. Zorg voor een sterke financiële basis waarbij u incalculeert dat uw horeca onderneming nog een tijd gesloten moet blijven, of beperkt geopend kan worden. Daarnaast moet u het geld dat u investeert langere tijd kunnen missen, aangezien de kans groot is dat u niet direct een hoge omzet zult draaien. Desondanks is dit een tijd waarin ondernemers gedwongen worden creatief te ondernemen, en die creativiteit zal menig ondernemer geen windeieren leggen.

Terug naar blog overzicht