Resultaten laden ...

Hoe kan ik investeren in commercieel vastgoed zonder vastgoed te kopen?

18 mrt 2021 - door Bedrijfspand.com

Wilt u investeren in commercieel vastgoed, maar geen vastgoedobjecten aankopen? Beleggen in vastgoed is mogelijk op verschillende manieren. Naast direct vastgoed kopen is het ook mogelijk om te beleggen in een beursgenoteerd fonds of in een niet-beursgenoteerd fonds. Hoe is dit mogelijk en welke risico's brengt dit met zich mee?

Geld beleggen in een vastgoedfonds of REIT: hoe werkt het?
Een Real Estate Investment Trust is veelal een beursgenoteerde onderneming die belegt in onroerend goed om zo inkomsten binnen te halen. Er wordt geld verdiend aan de verhuur of verkoop van vastgoed. Na aftrek van de kosten wordt de winst uitgekeerd aan de beleggers van het fonds. Een REIT investeert direct in commercieel vastgoed en een vastgoedfonds doet dat indirect.

Deelname in een vastgoedfonds of REIT is mogelijk door de aankoop van bijvoorbeeld participatie, deelnemingsrecht of certificaat. Dit maakt u tot participant, aandeelhouder of certificaathouder. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen middels een obligatie. Dit waardepapier keert gedurende een bepaalde periode meerdere keren rente uit.

Beleggen in een beursgenoteerd fonds
Belegt u in een beursgenoteerd fonds? Dan levert dit u een aantal voordelen op. Het risico wordt verspreid over meerdere beleggers waardoor eventuele verliezen beperkt worden. Verder is de inleg laag en zijn beleggingen gemakkelijk te verhandelen. Nadeel is de grilligheid van de beurs en dit zorgt soms voor de nodige instabiliteit. Beleggers hebben ook niet altijd gevoel bij hun investering omdat de fondsen afstandelijk en onpersoonlijk aanvoelen.

Beleggen in een besloten fonds
U heeft ook de optie om te beleggen in een niet-beursgenoteerd of besloten fonds. Financiële beleggingsruimte is optimaal te benutten en de inleg is lager dan wanneer u zelf commercieel vastgoed aankoopt. Bovendien voelt dit type fonds voor beleggers soms prettiger aan vanwege de persoonlijke aspecten en u bent niet afhankelijk van wat er gebeurt op de beurs. Tot slot loopt u minder risico en is het rendement veelal stabiel.

Terug naar blog overzicht