Resultaten laden ...

Inbraak preventie checklist

29 feb 2016 - door Bedrijfspand.com

Bij inbraak bedraagt de schade al gauw duizenden of tienduizenden euro’s. Denk hierbij niet alleen aan de gestolen goederen, maar ook aan braakschade en gestolen (digitale) documenten. Ook emotioneel kan inbraak een grote impact hebben op betrokkenen. Bijna 40% van de ondernemers krijgt met inbraak te maken. Genoeg reden om eens te kijken naar inbraakpreventie dus.

De inbreker

  • De inbreker is vaak een amateur / gelegenheidsdief (80%) getriggered doordat de gelegenheid zich voordoet. Bijvoorbeeld een duur apparaat achter een zwakke deur of een openstaand raam met een container eronder kan een werknemer of passant in de verleiding brengen in te breken.
  • De inbreker is bang, heeft haast en wil niet gezien worden
  • De inbreker beschikt vaak over eenvoudig gereedschap, bijvoorbeeld een koevoet. Hoe groter de buit hoe meer moeite een dief zal doen en hoe zwaarder het materieel.

Maak uw pand onaantrekkelijk

De meeste inbrekers zijn op zoek naar een snelle buit, uiteraard zonder ontdekt te worden. Door de dief zijn snelheid te ontnemen en de ontdekkingskans te vergroten, vergroot u ook de kans dat de dief uw pand liever overslaat. Dubbele winst dus. Met de volgende tips kunt u uw pand minder toegankelijk en dus minder aantrekkelijk maken voor inbrekers.

1. Hang- & sluitwerk

Zorg dat bereikbare ramen en deuren voorzien zijn van hoogwaardig hang- of sluitwerk (herkenbaar aan het 2 of 3 sterren SKG logo). Volg bij installatie nauwkeurig de instructies of schakel hiervoor een expert in. 

2. Ramen

Een ruit ingooien valt moeilijk te vertragen, veel inbrekers houden gelukkig niet van de herrie die hierbij komt kijken. Op afgelegen plekken gaat dit helaas niet op; je kan overwegen rolluiken voor de ruiten de plaatsen. Informeer bij de gemeente of er beperkingen gelden voor rolluiken, soms zijn er eisen voor de doorzichtigheid.

3. Omgeving

Geen inbreker staat graag in het zicht. Zorg dat de begroeiing het zicht op het pand niet belemmerd. Monteer stootvaste verlichting met schemer- of bewegingsschakelaars. Voorkom ook dat er hulpmiddelen voor inbrekers op het terrein staan. Met behulp van een container is het vaak net wat makkelijker om het openstaande raampje op de eerste verdieping in te klimmen. 

Organisatorisch

In bedrijfsgebouwen kan het een komen en gaan van verschillende mensen zijn. Al gauw hebben tientallen personen toegang tot uw pand. 

1. Hou een sleutellijst bij

Door met gecertificeerde sleutels te werken en ontvangers een sleutelcontract te laten tekenen behoudt u de controle over wie er toegang tot uw pand heeft. Geef ook instructies over het sleutelgebruik. Zorg dat degene die afsluit ook weet wat er afgesloten moet worden. Maak hiervoor bijvoorbeeld een afsluitplan.

2. Weet wat u bezit

Markeer uw waardevolle eigendommen zichtbaar met een logo, naam of postcode. Zorg ervoor dat waardevolle spullen op vaste plaatsen, uit het zicht bewaard worden. Door de ordening maak je het ook voor je eigen personeel minder aantrekkelijk om waardevolle zaken mee naar huis te nemen.

3. Beveilig uw documenten

Papieren documenten zullen niet snel gestolen worden tenzij dit het doel op zich is. Waardevolle papieren kunt u uiteraard in een brandkast opslaan. Computer apparatuur is een geliefd item om te stelen, vaak zijn de verloren documenten vele malen waardevoller dan het gestolen apparatuur zelf. U kunt dit eenvoudig voorkomen door voor een goede backup te zorgen. U kunt hiervoor gebruik maken van een cloud oplossing of een eigen backup voorziening buiten uw bedrijfspand.

4. Toegangscontrole

Voorkom dat bezoekers ongezien op uw terrein komen.

 

 

Terug naar blog overzicht