Resultaten laden ...

Makelaar wees niet te voorzichtig, innoveer en investeer!

10 dec 2015 - door Bedrijfspand.com

Een aantal jaren van crisis in de vastgoedsector liggen inmiddels achter ons. De sector zat in een diep dal, met veel faillissementen als gevolg. Het was echter niet alleen crisis, er waren ook interessante ontwikkelingen zichtbaar in de markt. De sector veranderde.

 

In de jaren voor de crisis was de promotie van een pand door een makelaar niet heel ingewikkeld. Een pand stond in de etalage en werd gepromoot via het eigen netwerk. Relatief makkelijk geld verdienen, alles was immers bekend terrein. Tot de crisis begon en de markt veranderde.

 

Het is echter makkelijk de crisis overal de schuld van te geven. Een markt die verandert, moet ook anders benaderd worden. Dit betekent natuurlijk niet dat het traditioneel makelen compleet verandert. Het inzetten van een eigen netwerk is nog steeds ontzettend relevant, maar niet altijd genoeg. Het doorvoeren van veranderingen is behoorlijk lastig. Wat werkt wel en wat werkt niet? Wat moet er precies anders?

 

Natuurlijk hebben veel makelaars de veranderingen in de markt zien aankomen en hier perfect op in weten te spelen. Deze groep bewijst dat het in en na een crisis goed kan gaan, uiteindelijk misschien wel beter dan voor de crisis.

 

Maar waarom werkt het ouderwetse makelen, in veel gevallen, tegenwoordig niet meer zo goed als eerst? Ja, de markt is veranderd, maar hoe? Om te beginnen wint online marketing enorm snel aan terrein. De consument gaat niet meer direct naar een makelaar, maar gaat eerst zelf op zoek. Deze consument slaat aan het Googelen, wint online haar kennis in. Ook belangrijk: de consument is mondiger en kritischer geworden, en heeft meer kennis van zaken, of denkt dit te hebben.

 

De makelaar moet op zoek naar andere kanalen, hij moet zich onderscheiden. Welke kanalen zijn dit? Facebook, Twitter, het gebruik van Google AdWords, er is van alles mogelijk, maar wat is relevant en hoe moet dit  ingezet worden? Goede (online)marketing is tegenwoordig van levensbelang voor een makelaar. Hierdoor wordt de makelaar steeds meer een marketeer. Daar gaat het in veel gevallen mis, de makelaar is opgeleid als onroerend goed expert en niet als marketeer. Tegenwoordig moet de makelaar dus zowel kennis hebben van onroerend goed, maar ook van marketing. Een heel ander werkveld, wat ook nog eens continu in beweging is.


Het belang van onderscheiden en gezien worden. Niet achterover leunen, maar op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Blijven innoveren en investeren, dit is iets anders dan geld over de balk gooien. Meet de resultaten, weet wat je investeringen opleveren. Ken de markt, blijf bij de tijd en weet wat er speelt. Ga hier in mee, pak de kansen die er zijn en blijf jezelf ontwikkelen. Stilstand is immers achteruitgang. Zorg ervoor dat je een identiteit hebt en wordt niet ‘die ene makelaar next door.’ Positioneer jezelf. Het klinkt zo simpel, maar gaat toch zo vaak fout.

Terug naar blog overzicht