Resultaten laden ...

Modulair bouwen: wat zijn de 5 grootste voordelen?

20 dec 2021 - door Bedrijfspand.com

De definitie van modulaire woningbouw

Onder modulaire woningbouw wordt een bouwtechniek verstaan waarbij het bouwbedrijf gebruikmaakt van vooraf, in de fabriek, gemaakte onderdelen en elementen om woningen mee te bouwen op een bouwterrein. Deze onderdelen worden ook wel prefab genoemd, omdat ze in de fabriek zijn voorgefabriceerd. Het kan hierbij gaan om betonnen vloeren, complete binnenwanden en houten dakbeschotten. Het gebruik van modulaire woningbouw heeft voor meerdere partijen, onder andere voor woningbouwers, vastgoed professionals en kopers, voordelen te bieden.

 

1. Er kan veel sneller gebouwd worden

Ongetwijfeld het grootste pluspunt van de modulaire woningbouw is dat vastgoed professionals veel sneller bouwprojecten kunnen realiseren. Kiest u als bouwprofessional of opdrachtgever voor het neerzetten van een of meer modulaire prefab woning, dan kan het bouwproject tot wel vijf keer zo snel verlopen dan wanneer er op de traditionele manier wordt gebouwd. Uiteraard moet de bouwplanning bij de modulaire bouwstijl wel aangepast worden: alle betrokken bouwprofessionals moeten namelijk korter achter elkaar hun deel van het bouwproject uitvoeren.

 

2. Modulaire bouwmaterialen zijn gemakkelijk te transporteren

Een ander voordeel van de modulaire bouwmethode is dat de prefab onderdelen gemakkelijker te vervoeren zijn naar het bouwterrein dan bij traditionele bouw. Een onderzoek van een groot bouwbedrijf had als opvallende uitkomst dat ongeveer 49 tot 50 procent minder ritten met vrachtwagens nodig waren door de keuze voor modulaire bouw. Dat scheelt aannemers een hoop vervoerskosten, maar is natuurlijk ook goed om files tegen te gaan en beter voor het milieu. 

 

3. Bouwsteigers? Die heeft u niet meer nodig!

Als professioneel vastgoedexpert profiteert u ook van de keuze voor het modulair bouwen van woningen, bedrijven of panden, omdat er geen bouwsteigers meer nodig zijn. Zoals elke bouwspecialist weet is het vervoeren, monteren en later weer afbreken en afvoeren van steigers een arbeidsintensieve klus. Steigerbouw vergt echter niet alleen veel tijd, maar kost vaak ook een hoop geld. Bij modulaire bouwstijlen bent u van dit probleem af en bespaart u dus veel tijd en geld tijdens bouwprojecten. Vergeet hierbij ook niet dat het aantal vervoersbewegingen door de modulaire bouwmethoden afneemt: de steigers hoeven niet meer de weg over richting het bouwterrein. 

 

4. Minder hijsbewegingen

Doordat bij het gebruik van prefab onderdelen de bouwelementen als grotere delen omhoog getakeld kunnen worden, zijn er bij modulaire bouwtechnieken veel minder hijsbewegingen nodig. Dit betekent opnieuw minder werk, lagere kosten en sneller en doelgerichter werken.

 

5. Er zijn minder bouwspecialisten nodig

Als aannemer en vastgoedexpert gaat er veel tijd en kosten zitten in het inschakelen van bouwspecialisten voor elk onderdeel van een bouwproject. Kiest u voor de modulaire aanpak, dan bent u hier grotendeels vanaf. Omdat de bouwonderdelen kant-en-klaar worden aangeleverd, heeft u minder bouwspecialisten nodig dan bij de traditionele bouw.

 

Terug naar blog overzicht