Resultaten laden ...

Zal er minder kantoorruimte nodig zijn wanneer de coronacrisis achter de rug is?

15 jul 2021 - door Bedrijfspand.com

Een vraag die veel ondernemers en CEO’s bezighoudt is of ze straks - als de coronacrisis voorbij is - minder kantoorruimte nodig zullen hebben. Tijdens de coronapandemie is het thuiswerken immers de norm geworden. En dat betekent voor ondernemers direct dat ze moeten overwegen om het aantal kantoorplekken binnen hun bedrijf in te perken. Hoe zit dit precies? Wat valt er op dit moment te zeggen over de vraag of er straks wel of geen kantoorplekken in bedrijven zullen verdwijnen? Je leest het in dit artikel waar we ingaan op de verwachtingen rondom kantoorplekken, leegstand en mogelijke kostenbesparing.

Grote bedrijven willen na corona hun kantoorruimte gaan verkleinen

Uit een onderzoek van het tv-programma Nieuwsuur onder 25 grote werkgevers in Nederland, uitgevoerd in januari 2021, blijkt dat veel werkgevers van plan zijn om na de pandemie het aantal kantoorplekken in hun bedrijfspand(en) te gaan verkleinen. Een eerder en grootschaliger onderzoek van het adviesbureau KPMG, uitgevoerd in de zomer van 2020, gaf dezelfde verwachting aan. Dat onderzoek was met liefst 1800 bedrijven een stuk omvangrijker dan het onderzoek van Nieuwsuur. De trend is dus duidelijk: bedrijven gaan hun kantoorruimte terugbrengen. Maar wat is precies de motivatie hierachter?

Redenen om minder kantoren te gebruiken na corona

Een van de belangrijkste redenen die werkgevers in de genoemde onderzoeken aandragen voor de beslissing minder kantoren in te richten is de verwachting dat 1,5 meter afstand in acht zal moeten blijven worden genomen op het werk. Voor extra kantoorruimte is vaak geen plek en extra kantoorruimte huren kan duur zijn. De 1,5 meter-regel leidt er dan ook toe dat het aantal werkplekken teruggebracht zal worden. Een andere belangrijk argument om minder kantoorwerkplekken in te richten, heeft te maken met het feit dat thuiswerken sinds corona populairder is geworden. Veel werknemers en werkgevers zijn inmiddels gewend geraakt aan het thuiswerken. Daarbij heeft vanuit huis werken diverse voordelen voor alle partijen. De werkgevers besparen een hoop onkosten (denk aan reiskosten en energiekosten) en het personeel zelf bespaart reistijd, kan flexibeler werken en is minder vaak ziek. Ook het milieu profiteert van deze trend: het aantal files is tijdens de coronacrisis flink afgenomen. Ten slotte zijn werkgevers ook bang dat als ze thuis werken niet meer stimuleren, ze hiermee hun beste werknemers en grootste talenten verliezen aan de concurrentie. Personeel de ruimte geven om vanuit huis werken houdt de beste werknemers binnenboord.

Hoeveel gaat er in kantoorruimte gesneden worden?

De verwachting over het aantal kantoorplekken dat gaat verdwijnen is onzeker. Het KPMG-onderzoek uit de zomer van 2020 gaf aan dat het totale oppervlakte van kantooroppervlakte in ons land mogelijk met niet meer dan 2 procent gaat afnemen. Maar de kans dat dit veel meer wordt, is aanzienlijk. Dat blijkt uit het recentere onderzoek van Nieuwsuur. Hierin geven grote bedrijven aan dat ze flink wat ruimte gaan inleveren. De Capgemini Group denkt aan een vermindering van 50 procent. Consultancybdrijf Accenture spreekt van 20 tot 30 procent afname, terwijl energiekolos Essent vermoedt dat zo'n 15 procent van hun kantoorplekken gaat verdwijnen. De (nabije) toekomst zal uitwijzen wat hiervan bewaarheid zal worden.

Terug naar blog overzicht