Resultaten laden ...

Erfpacht

Berust er een erfpacht op het pand dat u op het oog heeft? Let dan even goed op. Erfpacht is een bijzondere vorm van pacht waarbij de pacht niet stopt als de verpachter sterft (of de pacht opzegt). De erfpachthouder heeft daardoor in economische zin een positie die nagenoeg gelijk is aan de positie van de eigenaar.

Opstal

De erfpachthouder heeft tevens het recht de grond die hij in erfpacht heeft te voorzien van een opstal en deze opstal (incl. het erfpachtrecht) te verkopen.

De Canon

Voor de erfpacht betaalt de erfpachter aan de eigenaar (bij erfpacht vaak de blote eigenaar genoemd) jaarlijks een bedrag, de canon. In de praktijk komt het zeer vaak voor dat de canon in één keer voor de gehele looptijd van de erfpacht wordt afgekocht.

Looptijd Erfpacht

Erfpacht wordt meestal verstrekt voor een lange tijd, bijvoorbeeld 49 en 99 jaar.

Waarom doen gemeentes dit?

Gemeentes willen invloed hebben op de prijzen en geven daarom kavels uit in erfpacht en niet in eigendom van bedrijven, vastgoedhandelaren en particulieren. Gemeente profiteren zo ook van waardestijgingen. De gemeente kan de hoogte van de canonnen bij verlenging fors verhogen.

Gemeentes met erfpachten

Amsterdam, Arnhem, Delft, 's-Hertogenbosch, Den Haag, Den Helder, Dordrecht, Gouda, Groningen, Haarlem, Harlingen, Hendrik-Ido-Ambacht, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Purmerend, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Terneuzen, Zaanstad, Zandvoort en Zwolle.