Resultaten laden ...

Bedrijfspand als pensioen, de voor- en nadelen

17 apr 2019 - door Bedrijfspand.com

Veel mensen met een grote of kleine onderneming denken niet zo snel aan hun pensioen. Het ondernemen, winnen van klanten en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten zijn vaak veel interessanter. Toch komt er een dag dat je het misschien wat rustiger aan wilt doen en niet meer de voortdurende druk wil ervaren van het leveren van hoge prestaties. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een reserve opbouwt, waarvan je later kunt leven. Mensen in loondienst kunnen hun pensioen vaak regelen via hun werkgever, als zelfstandige moet je er in de meeste gevallen zelf voor zorgen. Voor het opbouwen van een pensioen zijn er allerlei mogelijkheden. Je kan gaan sparen of beleggen. Of je bouwt je onderneming op tot een waardevol bedrijf en verkoopt deze weer met een aanzienlijke winst. Ook je eigen huis kan voor een flinke appel voor de dorst zorgen. Dus waarom zou je niet nog meer investeren in onroerend goed en een bedrijfspand kopen in plaats van te huren? Wat zijn de voor- en nadelen van een bedrijfspand kopen als investering in je pensioen?


Een bedrijfspand kopen: neem een weloverwogen besluit

De beslissing over het wel of niet kopen van een bedrijfspand is zeer persoonlijk. Om je hiermee te helpen is hier een opsomming van de voor- en nadelen van het kopen van een bedrijfspand als investering in je pensioen:


De waarde van je bedrijfspand kan fluctueren

De vastgoedmarkt is net als de aandelenmarkt onderhevig aan schommelingen. Dit kan betekenen dat de waarde van je bedrijfspand gestaag in waarde stijgt. Echter kan deze om economische of demografische redenen ook in waarde dalen. Het is daarom niet precies te voorspellen of je een flinke spaarpot overhoudt wanneer je bij het bereiken van je pensioenleeftijd het pand verkoopt. Alleen als je huurt, weet je zeker dat je met je maandelijkse huur geen enkel rendement opbouwt.


Flexibiliteit bij verbouwingen en aanpassingen

Huur je een bedrijfspand dan kun je het niet zonder toestemming van de eigenaar helemaal naar je eigen hand zetten. Koop je het echter, dan kun je er volgens je eigen ideaal je kantoor, loods of andere bedrijfsruimte creëren. Alle investeringen die je doet, dragen bij aan een hogere waarde van het pand. Bij de verkoop zie je dit weer terug in een hoger pensioen. 


Kosten en onderhoud van het bedrijfspand

Wanneer je een bedrijfspand koopt, dien je er rekening mee te houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van het onderhoud. Let er dus goed op wanneer je naar een bedrijfsruimte gaat kijken, wat de verwachte onderhoudskosten zijn en of je die kunt betalen. Wanneer je huurt, is het de verhuurder die moet betalen voor groot onderhoud. Dit uitgespaarde geld kun je weer investeren in je onderneming.


Zeggenschap over de duur van het verblijf in het bedrijfspand

Een ander groot voordeel van het kopen van een bedrijfspand als pensioeninvestering is dat je er kan blijven zolang je wilt. Dit heeft als voordeel dat je niet tijdens de opbouw van je bedrijf een andere locatie hoeft te zoeken. Of nog erger dat je noodgedwongen in een andere regio een bedrijfspand moet vinden, omdat er op dat moment weinig aanbod bij jou in de buurt is. Dit kan bijvoorbeeld weer nadelige gevolgen hebben voor je personeelsbestand en eventueel lokale klandizie. Wanneer je koopt, dan investeer je dus in continuïteit. Heb je echter bedrijfspartners dan kan het lastig worden wanneer iemand uit de zaak wil stappen. Is er dan geld om deze persoon uit te kopen of moet het hele pand dan verkocht worden? En wat als jij eerder weg wilt? 

Je ziet het: de keuze voor het huren of kopen van een bedrijfspand als investering voor je pensioen is zeer persoonlijk. Denk er daarom goed over na en maak een lijstje met de voor- en nadelen. Dat helpt je bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Of ga langs bij een financieel adviseur voor een deskundig advies op maat.

Terug naar blog overzicht