Resultaten laden ...

Concurrentie in winkelgebieden neemt toe

19 nov 2009 - door Bedrijfspand.com

Vanwege de toekomstige bevolkingskrimp enerzijds en de groeiende internetaankopen anderzijds, kan de Nederlandse winkelmarkt de komende 30 jaar nog maximaal 1.5 tot 2 miljoen m2 absorberen om vervolgens verzadigd te raken.

In de toekomst zal er vanwege de lagere vraag en het gelijkblijvende aanbod de concurrentie op de Nederlandse winkelmarkt toenemen. Vooral de strijd om courante aantrekkelijke (A) Locaties zal hevig worden. Er bestaat een aantoonbare relaties tussen locatie en omzet. Aanbieders van zakelijk vastgoed zullen moeten investeren in minder courante winkel locaties om deze aantrekkelijk/winstgevend te houden. Binnen eenzelfde winkelgebied van een binnenstad groeien de verschillen tussen A locaties enerzijds en B/C locaties anderzijds.

Ook de concurrentie tussen (binnen) steden onderling nemen toe. Zowel grote nationale als regionale binnensteden zullen terrein winnen ten opzichte van kleine winkelgebieden. In de kleine winkelgebieden is er een beperktere voorraad winkelruimte en zijn grote winkelketens veelal niet beried om zich in zo'n klein verzorgingsgebied te vestigen.

Terug naar blog overzicht