Resultaten laden ...

Hoe bereken ik de huurprijs voor een bedrijfsruimte, kantoorruimte of winkelruimte?

04 feb 2019 - door Bedrijfspand.com

Omdat er geen standaard rekenmodel bestaat voor het bepalen van de (ver)huurprijs van een bedrijfsruimte, kantoorruimte of winkelruimte, is het soms best lastig om zelf te bepalen welk bedrag normaal is om te vragen. Om dit makkelijker te maken zijn hieronder enkele punten beschreven die je helpen om tot een marktconforme (ver)huurprijs te komen.

 

  • Kijk naar de omgeving

Het is handig om de huurprijzen van de panden om je heen te bestuderen. Je kan een rondje door de buurt lopen en aankloppen bij bedrijfspanden. Niet iedereen zal hier happig op reageren maar mochten een paar buurtgenoten wel aangeven hoeveel zij betalen, dan heb je in ieder geval een beetje een beeld voor je. Anders is er nog de mogelijkheid om contact op te nemen met de verhuurders van de panden.
 

  • Kijk op vastgoedwebsites

Op vastgoedwebsites als Bedrijfspand.com kun je tijdens het zoeken filteren. Je kan de zoekresultaten filteren op plaats en oppervlakte. Schrijf op welke bedragen je tegenkomt van panden met hetzelfde aantal m². Om nog specifieker te zoeken kun je op de kaart inzoomen naar het gebied waar jouw pand staat. Elke speld vertegenwoordigt een advertentie, dus wanneer je op een speld klikt krijg je te zien hoeveel m² het object bedraagt en wat de huurprijs is.

 

  • Raadpleeg een marktonderzoek

Op internet staan een aantal marktonderzoeken die je kunnen helpen bij het bepalen van de huurprijs. DTZ brengt geregeld de markt in kaart, waarin onder andere de gemiddelde huurprijs per regio wordt gegeven. Bekijk bijvoorbeeld dit rapport.
 

  • Koppelen huurprijs aan de omzet van de huurder

Een nieuwe manier om de huurprijs vast te stellen is het koppelen van de (ver)huurprijs aan de omzet van de huurder. Hoe hoger de omzet van de huurder, hoe hoger de huur wordt. Buiten Nederland komt dit fenomeen al vaak voor. Wanneer je voor deze optie kiest is het erg belangrijk om alle afspraken duidelijk op papier vast te leggen, waarin onder andere duidelijk staat vastgesteld wat de basishuur (minimaal) en de maximale huur is of welk percentage van de omzet de huurder afdraagt aan de huur. Het grootste voordeel aan het koppelen van de huur aan de omzet van de huurder is dat de drempel om een pand te huren lager wordt voor onder andere beginnende ondernemingen en hier een betere samenwerking uit voortvloeit omdat er gedeelde belangen zijn. Het grootste nadeel is dat er erg duidelijke afspraken moeten worden gemaakt en dat deze ook goed op papier moeten worden gezet. Daarnaast moet je als verhuurder toegang kunnen krijgen tot de administratie van de huurder om, als dit noodzakelijk is, de omzet te controleren. Omdat er niet één vast bedrag wordt overeengekomen is het voor de verhuurder niet altijd duidelijk wat zijn huurinkomsten zullen zijn. 
 

  • Huurwaarde taxaties

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om een deskundige in de arm te nemen. De taxateur gebruikt zijn expertise om vast te stellen wat een reële huurprijs zou moeten/kunnen zijn. Men kijkt dan onder andere naar de gerealiseerde huurprijzen van vergelijkbare objecten ter plaatse in de afgelopen 5 jaar. 


Bovenstaande punten kunnen je helpen om het bepalen van de huurprijs te vergemakkelijken. Mocht u extra hulp nodig hebben in het vastleggen van de juiste huurprijs, adviseren wij u om contact op te nemen met een makelaar in uw regio.

Terug naar blog overzicht