Resultaten laden ...

Hoe bereken ik de huurprijs voor een bedrijfsruimte, kantoorruimte of winkelruimte?

03 jul 2024 - door Bedrijfspand.com

Omdat er geen standaard rekenmodel bestaat voor het bepalen van de (ver)huurprijs van een bedrijfsruimte, kantoorruimte of winkelruimte, kan het soms lastig zijn om zelf een passend bedrag vast te stellen. Hieronder worden enkele punten beschreven die je kunnen helpen om tot een marktconforme (ver)huurprijs te komen.

Onderzoek de omgeving

Het is nuttig om de huurprijzen van omliggende panden te bestuderen. Loop een rondje door de buurt en klop aan bij bedrijfspanden. Hoewel niet iedereen hier open voor zal staan, kunnen enkele buurtgenoten je wellicht een indicatie geven van hun huurprijs. Een andere optie is om contact op te nemen met de verhuurders van deze panden.

Gebruik vastgoedwebsites

Op websites zoals Bedrijfspand.com kun je filteren op locatie en oppervlakte tijdens het zoeken naar beschikbare panden. Noteer de huurprijzen van panden met een vergelijkbare oppervlakte. Door op de kaart in te zoomen op het gebied waar jouw pand staat, kun je de huurprijzen van nabije objecten zien. Elke marker op de kaart vertegenwoordigt een advertentie, en bij het aanklikken ervan krijg je informatie over de huurprijs en oppervlakte.

Raadpleeg marktonderzoeken

Er zijn diverse marktonderzoeken beschikbaar die je kunnen helpen bij het bepalen van een huurprijs. Vastgoeddata publiceert regelmatig rapporten waarin onder andere de gemiddelde huurprijs per regio wordt weergegeven. Bekijk bijvoorbeeld hun recente rapporten voor actuele informatie.

Koppel de huurprijs aan de omzet van de huurder

Een nieuwe methode om de huurprijs vast te stellen, is door deze te koppelen aan de omzet van de huurder. Naarmate de omzet van de huurder stijgt, neemt ook de huurprijs toe. Deze methode is buiten Nederland al gebruikelijk. Als je voor deze optie kiest, is het essentieel om alle afspraken duidelijk vast te leggen, inclusief de basishuur, maximale huur, en het percentage van de omzet dat aan de huur wordt afgedragen. Het grootste voordeel van deze methode is dat het voor startende ondernemingen aantrekkelijker kan zijn om een pand te huren. Het nadeel is echter dat duidelijke afspraken nodig zijn en dat deze goed op papier moeten worden gezet. Daarnaast moet de verhuurder toegang hebben tot de administratie van de huurder om de omzet te kunnen controleren. Omdat er geen vast bedrag wordt afgesproken, is het voor de verhuurder soms lastig om de toekomstige huurinkomsten te voorspellen.

Huurwaarde taxaties

Een laatste optie is om een deskundige taxateur in te schakelen. Een taxateur kan met zijn expertise een reële huurprijs vaststellen door onder andere te kijken naar de gerealiseerde huurprijzen van vergelijkbare objecten in de afgelopen vijf jaar.


Bovenstaande punten kunnen je helpen om het bepalen van de huurprijs te vergemakkelijken. Mocht u extra hulp nodig hebben in het vastleggen van de juiste huurprijs, adviseren wij u om contact op te nemen met een makelaar in uw regio.

Terug naar blog overzicht