Resultaten laden ...

Wat is btw-compensatie op vastgoed en wie hoeft dat niet te betalen?

25 nov 2019 - door Bedrijfspand.com

Wat is btw-compensatie op vastgoed en wie hoeft dat niet te betalen?

Voor veel ondernemers is het een lastige kwestie: hoe zit het precies met de btw op verhuur of huur van panden? Btw-compensatie - ofwel compensatie voor de omzetbelasting - is een ontheffing van btw tarief op de huurprijs die geldig is voor instanties die minder dan 90 procent diensten of prestaties leveren zonder btw. Hierbij kan gedacht worden aan een stichting, onderwijsinstelling, een sportclub, overheden en semi-overheden en zorginstellingen. Dit soort instanties hoeft geen btw als belasting te betalen, omdat deze in de zin van de wetgeving niet als ondernemingen beschouwd worden. Ze zijn in die zin 'niet btw-plichtig' en kunnen dus gebruikmaken (huren) of het verhuren van vastgoed zonder btw verplichting. Ze krijgen zogezegd btw-compensatie van de overheid.

Verhuur vastgoed van ondernemingen soms met en zonder btw

Ook de meeste winkels, kantoren en bedrijfshallen zijn wettelijk gezien vrijgesteld. Ondanks dit rekenen vastgoedeigenaars bij de (ver)huur van dit soort panden tóch btw op verhuur. Waarom is dat zo? Dit is zo omdat degene die het pand huurt, zelf wel belasting moet betalen. Het btw tarief kan de ondernemer dan zelf verrekenen met de belastingdienst en dit tarief op die manier compenseren.

Let op bij huurders zonder btw-plicht!

Wanneer je jouw vastgoed verhuurt aan een huurder die niet btw-plichtig is, lijkt het verstandig om te verhuren zonder btw op verhuur. Maar dat hoeft in bepaalde gevallen niet zo te zijn. Bij de bouw van een pand betaalt de verhuurder namelijk - als de opdracht van hem komt - een btw tarief over het aanneembedrag en de grondprijs. Verhuurt hij later zijn pand aan iemand die niet btw-plichtig is, dan is het voor de pandverhuurder niet mogelijk om de belasting fiscaal te verrekenen. En dat leidt tot een lager rendement. Door wel btw bij de verhuur te rekenen, kan de verhuurder in dit soort gevallen de btw feitelijk via de huurprijs weer terugverdienen.

Terug naar blog overzicht