Resultaten laden ...

Model huurcontract commercieel vastgoed

19 mrt 2020 - door Bedrijfspand.com

Model huurcontract commercieel vastgoed en ROZ


Het is niet alleen voor huurders van een bedrijfspand soms ingewikkeld te weten wat er wel en niet in een contract hoort te staan. Ook voor verhuurders die slechts incidenteel, of voor het eerst, een bedrijfspand verhuren, kan het lastig zijn om te ontdekken wat er nu precies juist wel in een contract moet komen te staan. Aan de andere kant willen beide partijen ook voorkomen dat een contract uitpuilt van condities en voorwaarden die berusten op vernietigbaarheden en, nog erger, nietigheden. Sinds 1936 bestaat de vereniging Raad voor Onroerende Zaken, de ROZ. De ROZ is het platform wat onder andere fungeert als kennisbank voor professionals in de vastgoedbranche. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan professionals als vastgoedontwikkelaars, verhuurders van commerciële panden en vastgoedbemiddelaars. Een van de vele voordelen van ROZ is dat u hier diverse modellen van huurcontracten vindt die als basis kunnen dienen voor uw contract. Transparantie van rechten en plichten is waar het hier om draait.

De standaardelementen en looptijd van huurcontracten


Iedere situatie is anders. Dit betekent dat er nooit een standaard contract voor verhuur kan worden opgesteld, maar er zijn wel vaste elementen die in alle huurcontracten terugkomen. Allereerst wordt in het contract vermeld welk object er gehuurd wordt, oftewel de bestemming. Uiteraard worden ook de huurvoorwaarden omschreven, evenals de duur van het contract, de opzegtermijn en de wijze waarop opgezegd dient te worden. Ook zijn belangrijke elementen de huurprijs, de aanpassing van de huurprijs, betalingsverplichting, betaaltermijn en de periode waarover gefactureerd wordt. 

Een zogenaamde middenstandsbedrijfsruimte zal doorgaans voor twee keer vijf jaar worden verhuurd. Na die termijn wordt het contract stilzwijgend verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd. Wilt u opzeggen voordat het contract omgezet wordt naar onbepaalde tijd dan dient u een jaar voor de einddatum op te zeggen. Bij een huurperiode tussen twee en vijf jaar dient er toestemming aan de rechter worden gevraagd. Bij alle overige bedrijfsruimtes is de duur van het contract in overeenkomst tussen huurder en verhuurder. De opzegtermijn is hierbij net zo lang als de betalingstermijn, mits anders overeengekomen in het contract.

Terug naar blog overzicht